Clicky

Eksperimentering med eksperimenter

eksperimenter

I den seneste tid har vi i MindLab sat adskillige eksperimenter i søen for at øve os på at blive bedre til at eksperimentere. Vi mener nemlig, at udvikling fordrer eksperimentel tænkning.

 

I de sidste par måneder har MindLab eksperimenteret med, hvordan vi kan nudge hinanden til at tage gode billeder, når vi laver workshops; hvordan vi systematisk drager nytte af hinandens arbejde; hvordan vi kan blive bedre til at tørre krummer op på køkkenbordet og meget mere. Der er blevet eksperimenteret med små hverdagsting og større projektrelaterede ting -alt sammen for at øve os på at blive bedre til at eksperimentere.

Ligesom på mange andre arbejdspladser har vi fyldte indbakker og metervis af møder. Vi har opbygget vaner, rutiner og procedurer for, hvordan vi synes, vi bedst løser vores arbejdsopgaver. Men vi har også erkendt, at hvis vi ikke skaber plads til at prøve nye ting af, så risikerer vi at misse gode idéer og overse smarte genveje.

Spænd ben for hverdagen
Derfor har en lille projektgruppe sat et ramme-eksperiment op for at teste, hvad der skal til for at få MindLabbere til at eksperimentere mere i hverdagen. Gruppen har udviklet en protokol, man skal udfylde, hvis man vil sætte et eksperiment op, og intet er for stort eller småt til at blive eksperimenteret med. Nogen har gjort det til et dogme at sætte et eksperiment op, og for andre har det været en kærkommen lejlighed til at puste liv i idéer, der allerede var på lager. Fælles for alle har eksperimentet været en mulighed for at løfte blikket fra arbejdet, zoome lidt ud og spørge sig selv, om det er værd at efterprøve eller udfordre den måde, man gør tingene på lige nu.

 

Der er nogle gange et ideal om, at hvis bare man ved nok, så kan man træffe den ideelle beslutning. Men der tror jeg mere på, at hvis man prøver nok gange, kan man træffe den ideelle beslutning. Det er grundlæggende dét eksperimentet kan: Forberede mig til at træffe en beslutning, der er god.

 

 

Ingen hokus pokus
En offentlig sektor, der ønsker at være på forkant med en samfundsudvikling, kan finde stor hjælp i at tænke eksperimentelt. Det er en glimrende metode til at hurtigt at opnå ønsket viden, skabe resultater eller dreje på en adfærd. Grundlæggende handler det om at afprøve en hypotese: At teste om virkeligheden reagerer, som man tror den vil – at handle sig frem til en løsning frem for at tænke sig frem til den.

Ramme-eksperimentet løber frem til 1. maj, og du kan følge med i resultaterne på MindLabs hjemmeside.
Du kan finde protokollen for eksperimenter her.

Hør også MindLabs refleksioner om eksperimenter.